SofiaOf je het nou leuk vindt of niet, de Olympische Spelen in het algemeen en onze gouden medaillewinnaar Dorian van Rijsselberghe in het bijzonder zijn niet uit de media te branden. En wat mij betreft terecht! Dorian, namens Daan leest en aanhang van harte gefeliciteerd met je overweldigende succes.

Tijdens de afgelopen dagen kwam ik nauwelijks aan het lezen van een boek toe, maar de kranten en tijdschriften met nieuws en reportages over dit geweldige sportevenement heb ik vrijwel allemaal doorgenomen. We kunnen op Texel niet meer om Dorian heen. Toeristen spreken ons in de winkel aan en willen graag horen hoe trots Texel op hem is. Dan reageren we op sien Tessels, ingehouden maar toch apetrots.

Werk en hobby gaan gewoon door en daarom graag u welgemeende aandacht voor een boek dat de Texelbibliotheek heeft verrijkt. Jan willem de Wijn c.s.. heeft met 75 jaar vliegveld Texel, een Texelse luchtvaartgeschiedenis (Texel Airport, gebonden 145 pagina's € 24,95) een prestatie van formaat geleverd. Het is boeiend en toegankelijk geschreven. De unieke verzameling historische afbeeldingen (250!) zijn ook voor een leek zeer de moeite waard. Een voor velen toch onbekend deel van onze eilandgeschiedenis is voor altijd prachtig gedocumenteerd vastgelegd. Een absolute aanrader (Mag ik dat zeggen? Ja, ik mag dat zeggen!).

And now for something completely different.
Arthus Umbgrove is voor de meesten van ons een onbekende Bekende Nederlander, die in de wereld van kleinkunst en cabaret een verdiende reputatie heeft ongebouwd. Hij speelde jaren bij Comedytrain, maakte diverse cd's en is vooral onder collegae en liefhebbers een gewaardeerd artiest.

In 2006 verscheen zijn debuutroman Midden op de weg zo hard mogelijk, genomineerd voor en onderscheiden met diverse literaire prijzen. Zijn tweede roman De hartslag van de aarde is gebaseerd op het levensverhaal van zijn grootvader, een beroemd geoloog. Destijds door mij met veel plezier gelezen.

Daarom was ik extra nieuwsgierig naar zijn jongste boek Hotel Sofia (Atlas Contact, paperback 270 pagina's € 19,95). Het thema is niet zo origineel, maar de uitwerking, opbouw en karakterschets van de belangrijkste figuren zijn uitermate sterk. Ondanks beperkte aandacht in de media en terughoudende recensies is het inmiddels al aan een tweede druk toe. Mond tot mondreclame is hier mede debet aan.

De zeventienjarige Sofie zorgt voor haar zieke vader Harold in hun huis in Italie dat zij cynisch Hotel Sofia noemt. Zij ontdekt dat hij in zijn studententijd drie vrienden had met wie hij lief en leed deelde. Contact hebben zij al jaren niet meer. Sofia weet hen te traceren en te bewegen om hun terminale vriend in Italie te bezoeken, voordat hij sterft.

Het verhaal is opgebouwd in flashbacks en geeft een verrassende en nauwkeurige inkijk in het studentenleven in de tachtigerjaren. Hotel Sofia is een bijzondere mozaïekvertelling over de kracht en kwetsbaarheid van vriendschap.

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur