eggers Opruiming, ramsj, winkeldochters, fondrestanten, uitverkoop, in prijs verlaagd, extra korting. Hoe je het ook wilt noemen, er komt een moment dat je een deel van de voorraad moet afstoten. Dat geldt in elke branche. Het boekenvak kent hiervoor een wettelijke regeling. Opruimen van overtollige titels gaat met enige pijn, want elk boek verdiende een kans.

Er worden uitgaven geruimd die te royaal zijn ingekocht, zonder ruil- of retourregeling, maar ook die aanvankelijk prima liepen en dan heb je helaas te veel nabesteld. Berucht voorbeeld is De prins spreekt van Pieter Broertjes & Jan Tromp uit 2004, een verzameling spraakmakende interviews. Het was niet aan te slepen. Nog een keer tien exemplaren nabesteld, niets meer verkocht en het belandde in de opruiming. (In het keldertje onder de trap naar De Hollebol presenteren wij sinds kort permanent onze afgeprijsde boeken).

Achteraf zijn successen en floppen te verklaren. Dat  Gijp, de ontboezemingen van René van der Gijp een leuk Vaderdagcadeau zou worden, leek voorspelbaar. Het is nog steeds een ongelooflijke bestseller. Hoe lang gaat dat door? Zelfs de serieuze pers was over 't algemeen lovend.

Van de twee titels die ik in de afgelopen periode heb gelezen, durf ik te voorspellen dat er één zeker niet in de opruiming belandt. Van de andere hoop ik het niet, maar het zou zo maar kunnen en dat heeft niets met de kwaliteit te maken. Belangrijk is dat het onder de aandacht komt en blijft.

Uitgeverij Lebowski voorziet zijn uitgaven van afwijkende en eigenzinnige omslagen. Dat is nadrukkelijk het geval met het nieuwe boek van David Eggers, Hologram voor de koning (gebonden 350 pagina's € 19,90). Donker blauw met zilverkleurige letters. Het oogt als een zeventigerjaren boek met filosofische spreuken. Het is echter een roman van deze tijd. Helder en puntig geschreven, wars van overtollige franje.

De hoofdpersoon Alan Clay is een Amerikaanse zakenman van middelbare leeftijd, die zijn beste tijd achter zich heeft. In Saoedi-Arabie wil hij nog één keer een financiële slag slaan. Samen met drie jongere medewerkers moet hij de koning een overtuigende presentie van een hologram laten zien, een technisch hoogstandje. In een stad in aanbouw is hiervoor een speciale tent neergezet. De dagen verstrijken. De koning komt wel of niet. De verveling slaat toe. Het contrast tussen de westerse en oosterse samenleving wordt steeds schrijnender. Een mooi verhaal dat ik van harte aanbeveel.

Een vrouw die een mannenboek heeft geschreven. Ik houd niet zo van deze termen, maar dit kwam spontaan bij me op na het lezen van Jamrach's menagerie door Carol Birch (Prometheus, paperback 382 pagina's € 19,95).
London 1857. De achtjarige Jaffy Brown wordt door dierenhandelaar Jamrach gered uit de klauwen van een ontsnapte tijger. Jaffy valt op door zijn natuurlijke omgang met dieren en gaat werken in de menagerie van zijn redder. Jaren later vaart hij in diens opdracht naar Nederlands-Indie om een draak te vangen. Een varaan van drie meter verscholen in het oerwoud van het eiland Komodo.

Hij maakt de zeereis als matroos aan boord van een walvisvaarder. Moby-Dickachtige scenes worden door Birch indringend beschreven. Haar stijl en verteltrant verschillen hemelsbreed van Eggers. Bloemrijk, veel details, passend in de stijl van de 19e eeuw en de sfeer van het verhaal.
De schipbreuk en de ontberingen aan het eind van dit meeslepende boek zijn realistisch. Je leeft mee met de mannen aan boord van een voortdurend watermakende sloep, hun honger, dorst en een redding die maar uitblijft.

In Amerika en Engeland werd het na verschijnen een groot succes en bovendien genomineerd voor de Booker Prize 2011. Dit boek verdient alle aandacht en een plaats op de bestsellerslijst, in ieder geval op Texel.

Meer Daan leest en andere leestips op www.nautaboek.nl
Vrijdag koopavond
Zondag open van 12.00 tot 16.00 uur


daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur