vsvTwee boekpresentaties in één weekend. Dat mag je toch wel bijzonder noemen.
De eerste vond plaats op vliegveld De Vlijt in de hangar van luchtfotograaf Herman IJsseling. Hij is bekend geworden met zijn spectaculaire opnamen van kotters, coasters en boorplatformen in vliegende stormen en huizenhoge golven. Zijn werk verscheen in boekvorm, kalenders en bij menige Texelse visser hangt een indrukwekkende foto van zijn hand aan de muur.

Zijn nieuwste boek Texel, vier seizoenen van boven (Flying Focus, gebonden, formaat 30x30 cm, 130 pagina's, € 34,50) verscheen naar aanleiding van de vestiging van het "vliegende" deel van zijn bedrijf op Texel. Zijn enthousiasme voor het eiland en vakmanschap spatten je bij het bekijken van de schitterende kleurenfoto's tegemoet. Veel winterse opnamen en opvallende invalshoeken, vooral rond de vuurtoren. De begeleidende tekst van Harry de Graaf is informatief en af en toe typisch Harry. Carry en ik beleefden er heel veel kijkplezier aan. Een aanwinst.

De tweede presentatie was in de lommerrijke tuin van Monica Maas ter gelegenheid van het verschijnen van haar prentenboek Souwtje (De Vier Windstreken, gebonden, € 13,95). Frisse kleuren en haar herkenbare, vrolijke stijl staan garant voor een aansprekende uitgave van internationale allure. Oudere Tesselaars kennen natuurlijk haar vroegere prentenboekje in zwart/wit uit 1975, Sauwtje zeevrouw. De Souwtje van 2012 is helemaal nieuw en anders.
Leuk om voor te lezen en de tekeningen tot in detail te bewonderen.

En heb ik ook nog iets anders gelezen, dat de moeite waard is? Nou en of. Toen ik een aantal mensen vertelde, dat ik was begonnen in VSV van Leon de Winter (De Bezige Bij, paperback 427 pagina's, € 19,95) was menige reactie: "De Winter, die arrogante bal? Wat een zak, maar hij kan wel schrijven!"
De recensies zijn jubelend. Toch had ik enige weerstand vanwege de bijzondere opzet. Of ik De Winter een bal vind doet niet ter zake. Ik ben een liefhebber van zijn werk en daarom wilde ik het absoluut lezen.

Geen moment spijt. In één ruk is overdreven, maar de tweede helft heb ik achter elkaar verslonden. Het is buitengewoon spannend en ondanks de nieuwe realiteit die hij oproept met bestaande personen, zonder meer aannemelijk. Dit zou echt kunnen gebeuren. In eerste hoofdstuk wordt Theo van Gogh vermoord, komt in het voorgeborchte van de hemel en promoveert later tot beschermengel van Max Kohn een topcrimineel.

Minister Donner, burgemeester Cohen, de schrijver zelf, zijn vrouw Jessica Durlacher, commissaris Welten, advocaat Moskowicz en andere bestaande personen zijn zichzelf in deze literaire thriller, die Harry Mulisch naar de kroon steekt en net als De ontdekking van de hemel het scenario kan zijn voor een realistische verfilming.

Theo van Gogh was voor mij iemand die tegenstrijdige gevoelens opriep. Daarom had ik ook moeite met de opening van het verhaal. Maar na de introductie van de andere hoofdrolspelers waren die gevoelens snel naar de achtergrond verdwenen. De aanslag op De Stopera en de gijzeling van een basisschool door een elftal jonge, zeer getalenteerde, allochtone voetballers, die zich ook op een andere manier willen bewijzen, vormen de climax van dit overrompelende boek. De levens van de belangrijkste figuren komen uiteindelijk wonderlijk, maar logisch bij elkaar. Een onthutsend verhaal dat je lang zal bijblijven. Mocht u denken dat ik weer eens te enthousiast ben en overdrijf, lees het dan vooral zelf...

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur