bromly" Je mag geen appels met peren vergelijken!" Kent u die uitdrukking? Natuurlijk, want dit verwijt hoor je dagelijks. Als je de term letterlijk neemt zit er iets tegenstrijdigs in. Appels en peren zijn in principe fruit. Het verschil zit voornamelijk in de vorm en de smaak en daarover kun je van mening verschillen.

Bij het recenseren van literatuur doet zich dit fenomeen ook voor.
De boeken die ik in de afgelopen twee weken las, hebben veel met elkaar gemeen, maar verschillen enorm. In beide spanning, moord, veel doden, wreedheid, geweld, eergevoel, schijnheiligheid, liefde en passie voor schoonheid en kunst. Overdreven? Helemaal niet, maar bij het ene boek sloeg ik de laatste bladzijde om met tranen in mijn ogen en bij het andere bleef ik achter met een boos en narrig gevoel.

Dochter Marrit tipte mij voor Post voor mevrouw Bromley door Stefan Brijs
(uitgeverij Atlas, paperback 506 pagina's € 19,95). Het maakte op haar veel indruk: "Het is een boek dat altijd in mijn boekenkast hoort!" Deze uitgave verscheen in oktober vorig jaar en is inmiddels aan de 11e druk toe. Tsja, moet ik het dan nog lezen? Geen moment spijt. Het verhaal gaat over een Engelse jongeman uit een armoedig eenoudergezin die tijdens De Eerste Wereldoorlog de dans lijkt te ontspringen. Zijn vader, postbode en gepassioneerd verzamelaar van bijzondere boeken offert zich op om John te laten studeren. Een jeugdvriend neemt echter wel dienst. Hij voelt zich steeds meer buitengesloten en een lafaard.

Een onbereikbare liefde beheerst zijn leven. De gedichten van Keats schenken hem troost. Het onvermijdelijke gebeurt toch en John belandt uiteindelijk in België. In eerste instantie achter de frontlinie, maar dat is van korte duur. Hij wordt meegesleurd in de wreedheid en zinloosheid van de oorlog. De gedachte aan zijn liefde houdt hem overeind. Brijs heeft zich zeven jaar lang verdiept in de geschiedenis van "14-18". De historische zetting is verantwoord. Zijn krachtige en indringende stijl maakt het verhaal 100% geloofwaardig. Dit is echt gebeurd.

Spanning, klifhangers, geweld, moorden en volstrekt ongeloofwaardige personages zijn de ingrediënten van de Amerikaanse thriller Het ijzeren huis door John Hart (uitgeverij Luitingh, paperback 400 pagina's € 19,95).
De vertegenwoordiger van de uitgeverij stuurde mij een leesexemplaar, want ik moest het absoluut lezen. Een boek dat je niet kunt laten liggen. De spanningsboog is geweldig en je wilt weten hoe het afloopt. Het deed mij denken aan een videogame, een virtuele werkelijkheid met heel veel actie en wreedheid, die je niet serieus kan nemen. Totaal anders dan de komische wreedheid in tekenfilms. Waarom werd ik dan zo boos en narrig toen ik het uit had? Mensen met gebrek aan empathie, die moeiteloos dodelijke slachtoffers maken. Een "held" die zich bekommert om een zwangere partner. Ik werd moeiteloos meegesleept in een verhaal dat ik eigenlijk niet wilde lezen. Een spannend mannenboek, daar houd ik het dan maar op.
Je zou in zo'n geval aan een klant kunnen vragen, zoals bij de aanschaf van een geneesmiddel: " Bent u bekend met de werking van dit product?"

Tip van Carry: Fretz 2025 door Johan Fretz (uitgeverij Lebowski, paperback, 190 pagina's € 17,50). Fretz de zoon van een blanke Hagenees en een Surinaamse vrouw wordt in 2025 de nieuwe president van Nederland. "Onweerstaanbaar humoristisch."

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur