rode-huis  "Zo, met vakantie?" De vraag stellen is hem zelf beantwoorden, want bij het verlaten van De Dokter Wagemaker liet onze bagage, twee rugzakken en een koffertje natuurlijk geen enkele twijfel bij de vragenstelster, die enthousiast vervolgt: "En geen boeken meesjouwen deze keer, want je hebt natuurlijk een ierieder..."

Dat was niet het geval. Slechts vier boeken namen wij mee tijdens een zeer bijzondere treinvakantie door Zwitserland. Een vol programma bood toch nog de nodige rust en vrijheid om te lezen. Al eerder heb ik mijn visie gegeven op de ierieder, die zijn plek heeft veroverd en een alternatief biedt voor het traditionele boek. Ik verzet me niet, maar geef nog steeds de voorkeur aan een gewoon, tastbaar boek.

Reclames en een deel van het publiek suggereren dat je niet meetelt als je niet onmiddellijk inhaakt op deze ontwikkelingen en geven je vaak het gevoel dat je geen volwaardig mens zou zijn. Er zijn echter lieden die zonder mobieltje, ipad ("friemelspiegel"), laptop, notebook, e-reader enz. kunnen en toch volwaardig in het leven staan. Beide visies spreken mij aan, maar de eerlijkheid gebiedt mij te bekennen dat ik wel een smartphone heb...

Welke boeken las ik tijdens onze trip? Naast het regelmatig raadplegen van de Capitool reisgids van Zwitserland las ik de laatste hoofdstukken van Op reis met Charley van John Steinbeck. De literaire verrassing voor mij was absoluut het nieuwe boek van Mark HaddonHet rode huis (uitgeverij Atlas/Contact, gebonden 267 pagina's, € 18,95). Zijn wereldbestseller Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht heb ik ondanks veel aanbevelingen nog steeds niet gelezen.

Toch stortte ik mij vol verwachtingen op het dramatische verhaal van een gezin, dat wordt uitgenodigd voor een weekje vakantie op het Engelse platteland. Broer Richard, succesvol cardioloog en zijn zuster Angela, overspannen onderwijzeres proberen na het overlijden van hun moeder door dit samenzijn met hun kinderen en echtgenoten de onderlinge verhoudingen te verbeteren. Maaltijden, kaartspelletjes bij het haardvuur en wandelingen in de regen openen ongemerkt deuren naar een versluierd verleden.

De schrijver vertelt hun geschiedenis aan de hand van korte stukjes, waarin steeds een van de personages centraal staat. Zijn voorstellings- en inlevingsvermogen zijn ijzersterk en hij schetst mensen van vlees en bloed. Geen karikaturen en clichés. Hij regisseert de scènes met strakke hand. Benjy de jongste van de kinderen gaat volledig op in zijn fantasiewereld van boeken en spelletjes. Vanuit die optiek beschouwt hij de wereld om hem heen. Zijn zus is sinds kort "in de Heere", maar worstelt met haar seksuele gevoelens. De stiefdochter van Richard is een verwend nest en manipuleert haar omgeving. Alex is een heldhaftige jongvolwassene die zijn tante, de vrouw van Richard probeert te versieren en dan is er ook nog Dominic, een gesjeesde muzikant en echtgenoot van Angela.

Het kookpunt wordt bereikt als Richard tijdens het hardlopen in een storm vermist raakt. De familie moet onder ogen zien dat zij nu echt op elkaar zijn aangewezen. Al lezend heb je voor jezelf al een idee opgebouwd over het slot. Hoe zal het aflopen? Ik was verrast, maar dat leg ik u liever persoonlijk uit...

En tenslotte graag uw aandacht voor een emailtje, waarop ik (en mijn collega's) best wel een beetje trots zijn:

"Beste Daan, Op jouw advies hebben wij tijdens ons laatste verblijf op Texel weer twee tassen mooie boeken meegenomen. O.a. Bruggenbouwers, werkelijk fantastisch. Dank voor je goede advies, de volgende vakantie komen we weer aan en hopen wederom op een goed advies. Ik wacht met smart op deel twee.
Groet, Paul P. Zutphen".

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur