deon-meyerMeer dan vijftig jaar geleden kocht de beroemde Amerikaanse schrijver John Steinbeck een aftandse pick-up truck, monteerde er een soort strandhuisje op en klaar was zijn zeer eigenzinnige camper "Rocinante" voor een trektocht dwars door het continent van de Verenigde Staten. Zijn reisverslag verscheen in 1962 en de Nederlandse vertaling is nu opnieuw uitgeven onder de titel Reizen met Charley, een roadtrip door Amerika (Uitgeverij Atlas, paperback 250 pagina's, € 22,95

Steinbeck is een scherp waarnemer van mens en natuur en beschrijft hoe die in dit uitgestrekte land vaak op gespannen voet staan met elkaar. Vervuiling, onverschilligheid, maar ook onverwachte gesprekken met wijsgerige, eenzame zonderlingen en wegdromen in een schitterend herfstlandschap. Zijn hond Charley heeft een menselijke trekje, want door zijn overbeet produceert hij een aandoenlijk slisje. Voortdurend vraagt de schrijver zich af of hij als bijna zestigjarige niet te oud is voor deze trip. Hij mijmert en filosofeert:

"Wat ik hier opschrijf, is waar tot iemand anders dezelfde reis maakt en de wereld in zijn eigen stijl herschikt. In de literaire kritiek heeft de criticus geen andere keus dan het slachtoffer van zijn aandacht te herscheppen tot iets wat de afmeting en de vorm van hemzelf heeft".

Waarom ineens deze aandacht voor een "oud" boek? Bij Atlas verschijnt 23 augustus Reizen zonder John door Geert Mak, die in de voetsporen van Steinbeck door Amerika reist. Ik ben zeer benieuwd hoe hij deze tocht beleeft en tot welke overpeinzingen en conclusies dit leidt. Misschien overtreft hij zijn voorganger.

Van een geheel andere orde en aard is het boek dat ik in vrijwel in één ruk heb uitgelezen, namelijk de literaire thriller die door de redactie van Vrij Nederland is verkozen tot de thriller van het jaar, 13 uur door Deon Meyer (Uitgeverij Bruna, paperback 370 pagina's € 19,95.) Terecht! Een onwaarschijnlijk spannend, maar toch zeer aannemelijk verhaal, spelend in Zuid Afrika, waardoor het een extra interessante dimensie krijgt.

De hoofdfiguur inspecteur Bennie Griessel lijkt aanvankelijk erg clichématig, maar al snel wordt hij een echt mens als hij zich gaat bezig houden met een rugzaktoeriste die in Kaapstad verdwijnt. Hij heeft een zwaar alcoholisch verleden en krijgt nog één keer de kans om zich te bewijzen.

Al snel wordt duidelijk dat het om een gecompliceerde zaak betreft en dat de politieke situatie nationaal en internationaal een grote rol speelt. De opbouw van het verhaal is geraffineerd. In korte hoofdstukjes springen we van de ene naar de andere situatie. Je wordt voortdurend gedwongen om door te lezen. Bovendien zijn er ijzersterke bijfiguren die bijdragen tot een indringend beeld van de gecompliceerde Zuid Afrikaanse samenleving. De veranderde rol van de blanken en de strijd tussen de stammen die nu aan de macht zijn. In dit decor vlucht een wanhopige Amerikaans meisje voor haar moordlustige achtervolgers die haar reisgenote meedogenloos hebben gekeeld, letterlijk.

Ondanks de gruwelijkheden vind ik het een zeer menselijk en geloofwaardig boek, veel meer dan zomaar een spannend verhaal, een absolute aanrader!

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur