BruggenbouwersHeeft u ook normale Donald Duckpockets?"
Een keurige, jonge moeder met twee verlegen jongentjes op zaterdagmiddag een uur voor sluitingstijd. Ze kijkt me vragend aan en zonder aanwijsbare oorzaak wordt plotseling in mij het duiveltje van slechte grappen en misplaatste opmerkingen wakker.
"Hoezo normale? Bestaan er dan ook abnormale?"
" Nee, natuurlijk niet, ik bedoel gewoon Nederlandse!"

De jongentjes doen een stapje terug. Voor het schap met de Duitse tijdschriften ligt een stapeltje Duitstalige Donald Duckpockets die zij als eerste hadden gezien. In de afdeling kinder- en jeugdboeken is echter een plank vol met Nederlandse uitgaven. Dom, dom ik doe er nog een schepje bovenop.
"Ach ja", en voor de Duitse kinderen zijn Nederlandse pockets natuurlijk abnormaal en Duitse normaal...."
Ik voel de verwijtende blikken van mijn collega's. Even later verdwijnt de familie onverrichter zaken stilletjes uit de winkel. Het schaamrood stijgt naar mijn gezicht. Zo doet ie anders nooit. Het hield me lang bezig. Bij deze alsnog mijn excuus, misschien kan ik het ooit goedmaken.

De voorafgaande uren waren juist prettig verlopen. Gezellige gesprekken over boeken, welkome tips en blij verraste (overkantse) klanten die met enige verbazing constateerden dat het gezochte boek op Texel te koop was. Dat streelt het ego van de boekhandelaar. Zo kan het ook. Dan is dat duiveltje in geen velden of wegen te bekennen.

Karel, één van mijn trouwe lezers had zojuist een boek uitgelezen waarin ik nog volop bezig was en hij was heel benieuwd naar mijn mening. Het betreft het eerste deel van een trilogie van de Zweedse schrijver Jean Guillou. Het is de geschiedenis van drie broers, twee oorlogen en één eeuw, Bruggenbouwers  (uitgeverij Prometheus, gebonden, 517 pagina's € 15,-) De roman beschrijft het bijzondere leven van drie Noorse broers, die op jonge leeftijd hun vader verliezen. Hij was visser en kwam samen met een broer om tijdens een storm voor de ruige Noorse kust.

Het gezin is arm en de drie jongens worden ondergebracht bij familie in de havenplaats Bergen. Ze hadden anoniem kunnen blijven, maar het lot beschikte anders. Bij toeval trokken de drie de aandacht van een weldoener en kregen ze de kans om in Duitsland te worden opgeleid voor ingenieur. In 1901 studeren ze af, met een glanzende carrière in hun geboorteland in het verschiet.

We volgen twee van hen. De derde broer, Sverre blijft in dit deel op de achtergrond. Oscar verdwijnt naar Centraal Afrika en wordt een succesvol bruggenbouwer, legt spoorlijnen aan en wordt terloops en onbedoeld een held.
Hij beleeft een heftige relatie met een donkere, aristocratische schoonheid, wordt miljonair, maar je voelt dat het succes niet ongebreideld kan voortduren.

Broer Lauritz graaft zich letterlijk door de Noorse bergen. Hij legt spoorwegen aan, bouwt bruggen en graaft tunnels onder extreme omstandigheden. Ook hier gaat bijna alles voor de wind. Daar had ik aanvankelijk wel wat moeite mee, maar de meeslepende verteltrant sleurt je steeds dieper in het verhaal, waardoor het uiteindelijk onontkoombaar wordt. Bovendien heeft de auteur zich buitengewoon goed gedocumenteerd en spelenderwijs krijg je al lezend heel veel interessante en boeiende informatie.

Dit boek bevat allemaal elementen van een grootse, epische roman. Guillou is duidelijk een ambitieuze schrijver, die een groot publiek bereikt.
Bruggenbouwers zou wel eens de opvolger van Wij de verdronkenen  kunnen worden en dat zegt genoeg.

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur