IJsvogelsmorgenOnze (particuliere) meierblis gloeide nog geruime tijd heel heftig na en je kon nauwelijks dichterbij komen om de laatste takken er op te werpen. Het smeulende vuur stimuleerde mijn herinneringen aan vroegere meierblissen bij de "Dooieman" - tegenwoordig Akenbuurt – waarop afgewerkte olie en tractorbanden het hoogtepunt van de vuurzee vormden. Tsja, dat mag niet meer. Ik moest vooral ook denken aan de prachtige boeken van D. L. Daalder, die in Schimmenspel en Fijn en grof  zeer indringend zijn jeugd beschrijft in het Oosterend aan het begin van de vorige eeuw. Historisch en literair van een hoog niveau. Daalder schetst met gevoel voor detail de opbouw van de meierblissen en de strijd tussen de "fijnen" en de "groffen", die de brandbare spullen van elkaars meierblissen roofden.

Deze week was ik om persoonlijke reden onverwacht in de prachtige, rustieke kerk van Oosterend, waar de geschiedenis op ons neerkijkt en het eilandgevoel wordt versterkt. Zo'n bijzondere kerk zag ik onlangs in het Drentse dorpje Vries. Vogelschilder Erik van Ommen opende in zijn galerie een expositie ter gelegenheid van het verschijnen van zijn nieuwste boek De ijsvogels van de Hunze (Uitgave KNNV,

gebonden € 24,95). Van Ommen is een vermaard en internationaal gewaardeerd ornithologisch tekenaar en schilder. Een deel van zijn schilderijen overstijgt zijn vakmanschap, voegt een persoonlijk artistiek element toe en dat maakt zijn werk zeer speciaal. Het schilderij van een ooievaarspaar is bijna surrealistisch. Een repro staat in het boek.

De tekst is van Aldo van der Eijk, die nuchter en toch pakkend de geschiedenis van het riviertje De Hunze beschrijft. Ooit gekanaliseerd, maar langzamerhand teruggebracht naar de oorspronkelijke, meanderende loop. Het milieu herstelt zich en de ijsvogel keert terug in zijn speciale biotoop. Van Ommen, ook geen onbekende met en op Texel brengt het landschap en zijn bewoners met zijn treffende schilderijen, etsen en tekeningen tot leven. De ijsvogel is de "ambassadeur" van het succesvolle natuurherstel in het Hunzedal.

In één van de kranten stond enige tijd geleden een recensie die mijn aandacht trok. Het betreft een uitgave gepubliceerd in het alternatieve circuit, uitgaven in eigen beheer die zelden de aandacht trekken van de serieuze pers. Morgen vlieg ik terug door Johan Bordewijk (what's in a name??) uitgeverij De Brouwer, paperback € 17,50, is het zeer eigentijdse verhaal van een min of meer succesvolle, jonge consultant in de wereld van topmanagers, headhunters en directeuren. Kortom, het ongrijpbare en vage bestaan van mensen die anderen vertellen hoe zij hun onderneming nog beter kunnen maken. Het privéleven bungelt er wat bij en daar rijzen de problemen. De hoofdpersoon, Arnoud neemt een radicaal besluit als een project is mislukt, vlucht naar het zuiden en belandt uiteindelijk op een Grieks eiland. De stijl is helder en soms verrassend. De spanningsboog is sterk en je wilt absoluut weten hoe dit gaat aflopen. Ik denk dat dit boek bij een grotere uitgeverij zeker op zijn plaats was geweest. Nu valt het bijna letterlijk tussen wal schip en dat is jammer!

 

 
daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur