SadekAl mijn stukjes, die u tot nog toe heeft kunnen lezen, gaan vrijwel uitsluitend over literatuur en verhalende boeken. Informatieve uitgaven komen zelden aan bod. Niet omdat ik daarin niet geïnteresseerd ben. Integendeel. Daarom nu een aanbeveling voor een boek dat absoluut de moeite waard is en ook al op een andere manier onder de aandacht is gebracht, namelijk Waddenzee - Werelderfgoed  onder redactie van Waddenveteraan J. Abrahamse (Uitgever Matrijs, gebonden 256 pagina's met veel illustraties. Tot 15 juni € 29,95) en ook verkrijgbaar bij uw vertrouwde, plaatselijke boekwinkel.

"De veranderingen die de Waddenzee al sinds duizenden jaren en nu nog dagelijks ondergaat, het oogstrelende landschap met spectaculaire vergezichten en wolkenluchten, de miljoenen vogels voor wie de Waddenzee een onmisbare tussenstop is en de verantwoorde interactie tussen mens en natuur, geven dit gebied zijn grote waarde".

Het is een populair wetenschappelijk boek voor een breed publiek, dat weer iets toevoegt aan de nog steeds groeiende Waddenbibliotheek.

Viktor Vavitsj de omvangrijke roman van Boris zlitkov over het begin van de Russische revolutie in Odessa in 1905 spookt nog steeds door mijn hoofd. De heftige hoofdpersonen met hun uiteenlopende achtergronden en hun uitbundige emoties in voor- en tegenspoed, de politieke discussies, het geweld in woord en daad vertegenwoordigen een levensstijl die ver van de onze staat. Er wordt geschreeuwd, gescholden, gevochten, deuren worden keihard dichtgeslagen ter onderstreping van dreigementen en een pistool is snel getrokken. Eigenbelang en algemeen belang lopen naadloos in elkaar over. Studenten en arbeiders staan – schijnbaar – broederlijk naast elkaar op de barricades. Kortom, een boek dat mij nog lang zal heugen. Het is hiermee de derde keer dat ik er over schrijf. Tsja.


Daarom werd het tijd voor iets totaal anders, maar ondanks dat het een boek betreft van nauwelijks 200 bladzijden, oorspronkelijk Nederlandstalig is en niet tijdens een revolutie speelt, heeft het toch alles te maken met politiek, cultuurverschillen en de eeuwige strijd om het dagelijks bestaan.

Mener Sadek en de anderen (Thomas Rap, paperback € 16,90) is het literaire debuut van Kaweh Modiri. Het is een onstuimig, hilarisch en ontroerend verhaal over een Iraanse familie in Nederland. Zijn stijl is helder en het taalgebruik en woordkeus zijn eenvoudig, maar zeker geen Jip en Janneketaal. De eerste hoofdstukken gaan over hun vlucht uit Iran en hij vertelt de belevenissen vanuit de perspectief van een vijfjarige. Eenmaal in Nederland krijg je spelenderwijs meer inzicht in het immigrantenleven en hoe de familie het hoofd boven water probeert te houden. Net als in het Russische verhaal ook hier heftige mensen, uitgesproken meningen en zienswijzen gebaseerd op religieuze regels, maar ook jongeren die er keihard tegen ingaan.

Kian de oudere broer van de schrijver komt op een dag thuis en heeft een uiterlijke metamorfose ondergaan. " Ik zag hem stilletjes binnenglippen, maar herkende hem bijna niet. Hij had zijn hoofd volledig kaal geschoren, alsof het was afwerkt met fijn schuurpapier...". Hoe zal hun vader hierop reageren? Hij probeert zijn broer de deur uit werken. Tevergeefs. Kiam zegt: "Ik heb honger, laten we naar binnen gaan".

" Twee minuten later ligt hij languit op het tapijt en klemden de beide duimen van mijn vader zicht stevig om zijn hals...Mam gilde en sloeg met alles wat binnen handbereik was op zijn hoofd..."

Die heftigheid en emoties kleuren al hun daden. Er valt ook veel te lachen en een nuchtere Hollandse lezer steekt er ook nog wat van op!

 

 
daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur