EXTRA! JUBILEUMEDITIE

Vijfentwintig jaar Nauta Boek en tweeënveertig jaar boekhandelaar. Dat geeft aanleiding tot overpeinzingen en ophalen van herinneringen. Mijn prilste herinneringen gaan terug naar de winkel van mijn ouders en grootmoeder, boekhandel Daan Schreuder in de Koningsstraat in Den Helder. Als zevenjarig ventje mocht ik mijn vader helpen met opruimen van het verpakkingsmateriaal. De boekzendingen werden niet zoals nu in handige vouwdozen afgeleverd, maar in pakken met ribkarton en papier. Dat moest worden opgerold en opgeborgen in het kolenschuurtje. Na sluitingstijd speelden wij in de winkel op de harde donkerrode granietvloer een soort jeu de boules met een tennisballetje en een blikje, terwijl uit de luidspreker dixieland muziek van de Dutch Swing College Band schalde.

Aan die periode is een anekdote verbonden over de populaire schrijver Godfried Bomans. De samenwerkende boekhandelaren uit de marinestad organiseerden ter gelegenheid van de Boekenweek een lezing. Men had grote verwachtingen van zijn optreden. Hij logeerde bij mijn ouders, waar hij ook de avondmaaltijd gebruikte. Mijn tante Rie, gek van uniformen en beroemdheden had zichzelf uitgenodigd, kon aan tafel haar ogen niet van Bomans afhouden en probeerde voortdurend zijn aandacht te trekken. Zij was in haar uiterlijke presentatie blijven steken in de dertiger jaren: zwaar opgemaakt met veel pancake, vuurrode lippen en zwaar aangezette wenkbrauwen. Bovendien had ze in haar donkere haar een opvallende grijze baan. Eindelijk kreeg ze zijn aandacht, maar dat liep via mijn vader. "Heer Welboren mag ik vragen in welke relatie deze mevrouw tot mijn gastheer staat?"

"Zij is mijn zuster".

"Dan is zij vermoedelijk uit het koekoeksei gekropen".

Mijn eerste stappen achter de toonbank deed ik als hulpje op zaterdagmiddag in 1956 in Het Boekhuis, de zaak met de boekenkelder in de Binnenburg, waar mijn vader een aantal jaren bedrijfsleider was. Ook daar werden mijn nieuwsgierigheid en leesdrift verder aangewakkerd.

's Avonds sloop ik ongemerkt naar die befaamde boekenkelder en las alles wat ik maar te pakken kon krijgen. Boeken over seksuele voorlichting, opwindende science-fiction, natuur, techniek, (ik koester uit die tijd nog steeds een schitterend geïllustreerd boek over raceauto's) Pim Pandoer, Bob Evers enzovoort. Maar vooral strips! De eerste Suske en Wiske's, Lucky Luke, Buck Danny, Sirius, Johan en Pirrewiet en niet te vergeten Kuifje, Robbedoes, Guust Flater, Eric de Noorman en Kapitein Rob. Daar kwam geen eind aan! De boekenkelder werd in de lunchpauze door scholieren gebruikt als overblijfplaats, inclusief gratis lezen.

In 1970 begon ik mijn loopbaan bij de firma J. Nauta en mede door mijn toedoen groeide een klein katholiek boekwinkeltje uit tot de zaak zoals u die nu kent. Naast de commerciële kanten van het vak heb ik mij ook altijd bezig gehouden met de inhoud. Veel lezen, maar ook persoonlijke aandacht voor de klanten en hun interesses, want daarin schuilt de kern om een geslaagd boekhandelaar te kunnen worden.

Overpeinzingen en herinneringen behoren tot de thema's in het boek dat ik momenteel lees. De oude koning in zijn rijk rijk door de Oostenrijkse schrijver Arno Geiger ((De Bezige Bij, gebonden € 19,90). Het is een diepgravend, eigenzinnig en tijdloos relaas over ouderdom en ziekte, geborgenheid en familie. Uit een recensie: "Dit is het waardevolste boek van het jaar. Een liefdesverklaring aan een vader, maar bovenal een grootse literaire prestatie".

De volgende keer meer over dit prachtige boek, want Daan blijft lezen.

 

 
daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur