Nog één dag en de Boekenweek 2012 is voorbij. Binnenkort zullen de verkoopcijfers bekend worden. Meer of minder verkocht en natuurlijk weer speculaties over de toekomst van het boek. Trouwe lezers weten dat ook ik regelmatig filosofeer over de ontwikkelingen in ons boeiende vak. Boeken zullen altijd blijven, maar hun plaats in de samenleving verandert. Hoe precies, daarover kun je eigenlijk alleen maar gissen. Het is onverstandig om je tegen de komende veranderingen te verzetten, maar ik strijd tevens voor het voortbestaan van het traditionele boek.

Dit jaar was het Boekenweekgeschenk literair gezien zelfs een groot succes. Vrijwel alleen maar goede recensies. 200.000 mensen maakten afgelopen zondag gebruik van het gratis reizen met het bijgesloten treinkaartje. Dit was al de elfde keer. Het zorgt voor een zeer speciaal sfeertje in de coupé´s.

Het geschenk, Heldere hemel door Tom Lanoye (spreek uit Lanwa) is een goed gecomponeerde novelle gebaseerd op een waar gebeurd voorval. Het taalgebruik is af en toe nogal Vlaams maar dat verstrekt de sfeer. Dat Lanoye een geroutineerd toneelschrijver is, blijkt uit de ijzersterke dialoog tussen een oudere vrouw en haar jeugdige concurrente over echtgenoot, respectievelijk minnaar. Met deze tekst kun je zo de planken op. Keihard en overtuigend.

Dat brengt mij op een voorzichtige beschouwing over lezen & luisteren. Twee werkwoorden die niet alleen de beginletter gemeen hebben, maar kunnen ontroeren en irriteren. Komt een tekst anders bij je binnen wanneer die wordt voorgelezen? Door je (groot-)ouders, een leraar of een acteur via een luisterboek. In mijn herinneringen heeft voorlezen zeker tot in mijn jeugd veel indruk gemaakt, waardoor sommige verhalen voor altijd in mijn geheugen zijn opgeslagen.

Luisteren naar muziek kan het zelfde effect hebben. Het concert van het combo van saxofonist Yuri Honing jongstleden zondagmiddag in Klif 12 was van een ongekende schoonheid en van hoogstaand niveau. Daarmee is geen woord teveel gezegd. Dan komen lezen & luisteren heel dicht bij elkaar en lopen zelfs dooreen. Honing winnaar van Vpro/ Boy Edgar Award 2012 is een topmuzikant van wereldniveau die met zijn sax en begeleiders spannende muzikale verhalen vertelt, die mij net zo treffen als de mooiste literatuur. Wat jammer dat slechts een beperkt publiek de moeite had genomen om hiervan getuige te zijn, maar dat is weer een heel ander verhaal...

hemelverdiener

Een absolute aanrader van Natasja. Petra, Marrit en Carry: De hemelverdiener van Ayad Akhtar (Cargo, paperback

380 pagina's € 19,90). Een boek dat past in het genre van De vliegeraar. Een groots debuut over een Amerikaans-islamitisch gezin dat worstelt met geloof en trouw en een plek probeert te vinden tussen twee culturen. Een overrompelend debuut dat raakt aan de religieuze thema's van deze tijd.


En dan ook graag uw aandacht voor het volgende:

Nauta Boek bestaat 2 april vijfentwintig jaar en dat vieren wij op zaterdag 31 maart. U bent van harte welkom. 's Morgens een kopje koffie, een traktatie en om 11.00 uur muziek van het duo Aan Zee 's Middags een hapje, drankje en om 15.00 uur een spetterend optreden van het Popkoor Texel. Tot dan.

  

 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur