daan-leest-g

 

Wadden-2Thijs

"Als je eenmaal met je zeilboot de haven uit bent en de kust ver achter je ligt, dan valt alles van je af. De rest van de wereld bestaat niet meer." Dat zei Thijs Broer tijdens zijn lezing op vrijdag 20 juni in Theaterrestaurant Klif 12. Vier dagen later sprak Toon Fey woorden van gelijke strekking. "Helemaal alleen op de punt van de Bosplaat ben ik alle sores van Den Haag totaal vergeten!"

Twee verschillende persoonlijkheden, maar met een gemeenschappelijk, herkenbaar gevoel. Teruggeworpen op jezelf kan je de kern van het bestaan ervaren. In het kader van Lange Juni, cultuurmaand organiseerden Libris-Nauta Boek deze twee lezingen. Voor het eerst "buiten de deur" in de intieme, sfeer van Klif 12 en voor herhaling vatbaar.

Thijs Broer, journalist en politiek redacteur van Vrij Nederland bleek een begenadigd verteller. Hij las overtuigend voor uit zijn boek Langs de kust (Prometheus, paperback 234 blz. € 19,95). Ook uit de losse pols wist hij de aanwezigen moeiteloos te boeien. Thijs maakte met zijn zeilboot een ontdekkingsreis langs de Nederlandse kust. Zijn verhaal over een inspannende tocht met zware zeegang en ongunstig tij in de Westerschelde was uitermate realistisch. "Eenmaal veilig op de kade golfden de zee nog uren door mijn lichaam".

Onderweg sprak hij mensen die bij de zee zijn betrokken en ontdekte dat wij in korte tijd van die zee zijn vervreemd. We hebben nog wel de reputatie van een maritieme natie maar tellen nog slechts zevenduizend officieel geregistreerde zeelieden. De romantiek van de zeevaart is allang verdwenen. Wie wil er nog naar zee?

In het hoofdstuk over Texel vertolkt Hans Eelman de nuchtere gevoelens van menig kustbewoner. Geen valse sentimenten over zeehondjes en aangespoelde potvissen, maar oprechte belangstelling voor onze maritieme geschiedenis, de natuur en de invloed van de zee op de samenleving. De gespannen verhouding met sommige wetenschappers gaat hij niet uit de weg. Journalist Thijs Broer verleidt de geïnterviewden tot pittige uitspraken.

De avond met Toon Fey had een geheel ander karakter. De lezing over De Wadden, nergens ter wereld (Scriptum, 204 blz. € 29,95) was gelijktijdig de "officiële" presentatie van dit (kunst-) fotoboek. In zijn kielzog bevonden zich daarom zijn uitgever, vormgever, familieleden en vrienden. De gastvrije ontvangst in Klif 12 bleek een goede start van de zeer persoonlijke voordracht van Toon Fey, die dit boek als de kroon op zijn werk ziet. "Mooier kan het niet, dit heb ik altijd gewild".

Hij opende zijn lezing met de omslag van het boek, maar verraste het talrijke(!) publiek daarna met een zwart/wit foto Jimmy Hendrix gevolgd door opnamen van internationale jazzgrootheden. Sonny Rollins, Dexter Gorden, Han Bennink enz. "Ik ben begonnen als reisfotograaf, maakte opnamen bij concerten en festivals, maar de natuur heeft mij altijd geboeid".

Dat resulteerde in de loop der tijd tot boeken over de Wadden, Suriname en het bekende In het voetspoor van Jac. P.Thijsse (uitverkocht). Toon is een liefhebber met oog voor detail. Hij kijkt anders. Kent niet de naam van ieder plantje, de roep van ieder vogeltje, beleeft het geheel en duikt daarna met zijn camera in het detail.

Na de zwart/wit foto's volgde er een reeks opnamen van merkwaardige beelden. "Een schilder bedenkt zoiets niet!" Toon fotografeerde o.a. een deel van een roestig verkeersbord, een verweerde plank en het resultaat is net abstracte kunst. Het is overal om ons heen, maar je moet het zien.

Met die blik legde Toon de Wadden vast in dit magistrale boek. De vormgeving en uitvoering zijn zeer bijzonder. Van luchtopname tot zandkorrel, van onstuimige golven tot een kapotte plastic fles waaruit het landschap lijkt weg te stromen. Nergens begeleidende teksten, de beelden spreekt voor zich.

"Een ode aan het papieren boek"

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur