daan-leest-g

 

SalterHet weer en lezen, altijd een leuk gespreksonderwerp en een aardige binnenkomer aan de toonbank. "Zeker wel goed weer u?!" De klant kijkt nog eens om naar de bewolkte hemel en verwacht dat ik meteen zal antwoorden dat het niet beter kan. Het is een begrijpelijke gedachte dat er meer boeken worden gekocht en gelezen als het slecht of minder goed weer is.
Maar in het zonnetje met een boeiend boek behoort tot de aangenaamste momenten in het leven. Meestal reageer ik met de opmerking dat een "gemiddelde " zomer voor ons het beste is. Lezen kun je bijna altijd en overal.

Het weer en lezen werd jaren geleden door Dik Bruna, de geestelijker vader van Nijntje, verbeeld in een poster die reclame maakte voor de Zwarte Beertjes. "Het is weer pocket-weer". Een zwarte paraplu als afbeelding, maar ook winterse taferelen gebruikte hij om de aandacht te trekken. " Weertje of geen weertje, lees een zwart beertje ". We vinden dat nu nogal flauw, maar destijds werkte het wel. Deze pocketreeks was een groot succes.

Je leest op de achterkant van een boek, dat de schrijver in 1925 in New York is geboren, dat dit zijn jongste werk is dat wereldwijd alleen maar lovende recensies ontvangt. Tommy Wieringa uit op de omslag zijn bewondering met
" Een zuiver en diepzinnig hoogtepunt in het oeuvre van een van de grootste schrijvers die ik ken " Dan heb ik absoluut een bijzondere roman in handen.

In een schijnbaar ingetogen stijl en eenvoudig woordgebruik schetst James Salter in Alles wat is (De Bezige Bij, paperback 350 pagina's € 23,90) op vaak poëtische wijze het leven Philip Bowman, die na de Tweede Wereldoorlog terugkeert naar Amerika, waar hij als redacteur bij een literaire uitgeverij aan de slag gaat. Een kleinschalige wereld van schrijvers, dichters, uitgevers, journalisten en hun onvermijdelijke aanhang.

Men zoekt elkaar op in chique appartementen en feestjes die steevast uit de hand lopen. Bowman dompelt zich onder, beleeft vluchtige intimiteiten, maar de grote liefde blijft hij tevergeefs najagen. Salter bouwt deze geschiedenis achteloos op, alsof het hem geen enkele moeite kost dit toch gecompliceerde verhaal aan de lezer te vertellen. Hij schuift met de tijd en verrast je telkens met nieuwe, geloofwaardige personages rond de hoofdfiguur. Spelenderwijs verkrijg je ook inzicht in de schimmige uitgeverswereld. Waarom geef je een manuscript uit en vooral waarom niet? Een dichtbundel – die nauwelijks verkoopt – voor de reputatie en een thriller, waarvan het succes bij voorbaat vaststaat voor de winst. Niks nieuws onder de zon.

Dit boek roept dezelfde gevoelens op als bij Stoner en Alsof het voorbij is is van Julian Barnes. De stijlen zijn verschillend en de verhalen ontwikkelen zich langs andere lijnen. In dit genre boeken word je deelgenoot van het leven van romanfiguren die de realiteit overtreffen en daardoor ons leven kunnen verrijken. Dat is voor mij de ware literatuur, maar het blijft natuurlijk persoonlijk en betrekkelijk. Worden deze schrijvers ooit onsterfelijk? De jonge Nederlandse auteur Ernest van der Kwast over zijn beroemde collega: "Lees tenminste één boek van James Salter in je leven. Het mooiste proza dat je zult lezen".

De eerlijkheid gebiedt mij te bekennen dat ik op dit moment het boek bijna uit heb. Te warm om te lezen?! De laatste hoofdstukken spaar ik nog even op...om extra van te genieten.

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur