daan-leest-g

 

threesIn mijn eerste column van het nieuwe jaar moet ik meteen een verzuim goed maken. Eind 2012 publiceerde ik mijn persoonlijke Top 10 en de commerciële Top 10 van Nauta Boek en vergat daarbij de Top 3 van mijn collega's, die wel op onze website staat. Nog niet iedereen bekijkt en leest www.nautaboek.nl . Daarom hierbij de gedrukte versie.

Carry
1. Oorlogsparadijs – Nico Dros
2. In tijden van afnemend licht – Eugen Ruge
3. Blindgangers – Joke Hermsen

Marrit
1. Post voor mevrouw Bromley – Stefan Brijs
2. De Raad – J.K. Rowling
3. De Hongertrilogie – Suzanne Collins

Cindy
1. Verloren grond – Murak Isik
2. Familieportret – Jenna Blum
3. Tegenlicht – Esher Verhoef

Petra
1. Tonio – A.F.Th. van der Heijden
2. De duivenhoudster – Alice Hoffman
3. Het geluid van de nacht – Maria Daenas

Natasja
1. Tonio – A.F.Th. van der Heijden
2. Als je mij vraag om te laat te komen laat ik alles achter – Albert Espinoza
3. De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry – Rachel Joyce

Nelleke
1. De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry – Rachel Joyce
2. De laatste man in de toren – Aravind Adiga
3. Alleen maar mijn moeder – Trees Roose

*

Hoeveel lees jij nou eigenlijk? Dat wordt mij regelmatig gevraagd. Meestal door mensen die denken dat ik alleen maar met mijn neus in de boeken zit. Dat is zeker waar, maar er blijft gelukkig genoeg tijd voor andere zaken. Een leven zonder boeken en lezen kan ik mij niet voorstellen, ik weet niet beter. Nog altijd kan ik helemaal verdwijnen in een goed geschreven verhaal. Dan wordt ik weer dat jochie van tien dat al lezend met zijn duim in de mond en graaiende vingers in zijn haar totaal weg van de wereld raakte. Dan bestond de wereld alleen nog maar in mijn hoofd. De duim gaat niet meer in de mond en haar om in te graaien is er vrijwel niet meer, maar mijn leesplezier blijft onverminderd.

Kees 't Hart werd in Kunststof geïnterviewd over zijn laatste boek Hotel Vertigo (Querido, paperback 300 pagina's € 19,95). Dat prikkelde mijn nieuwsgierigheid. Het is het verhaal van de Nederlandse scholier Vincent van Zandt, die in 1957 in San Fransico belandt en lid wordt van de filmcrew van Alfred Hitchcock. Hij is tekenaar en manusje van alles. Vincent is in het kader van scholierenuitwisseling naar Amerika gekomen, maar van studeren komt niets terecht. Hij werkt zich in de nesten en wordt uiteindelijk het land uitgezet wegens "spionage". Na zijn pensionering keert hij terug, logeert in Hotel Vertigo en gaat op zoek naar zijn verleden. Het leest als een thriller en er is nota bene een verrassende ontknoping. De omslag is ijzersterk, dankzij de bewust gekozen afbeelding, het affiche van de film!

Toeval of niet maar het boek dat ik hierna las, is geschreven door een filmregisseur, die ook al een aantal goede romans op haar naam heeft staan, Threes Anna. Haar jongste boek is al enige tijd geleden verschenen. Helaas was ik er nog niet eerder aan toe gekomen. Het laatste land (Signatuur, gebonden 422 pagina's € 19,95) zou je een futuristische roman kunnen noemen. Midden in de Atlantische Oceaan ligt een kleine eilandengroep. Er woont een welvarende gemeenschap, eigentijds en voorzien van alle comfort. Totdat een zeer zware storm alle contact met de rest van de wereld verbreekt.

Het dagelijks leven verandert geleidelijk. De jonge Unnar is min of meer de centrale hoofdpersoon. Zijn ouders verblijven op het continent, maar contact blijft uit. De samenleving wordt in de loop der tijd steeds primitiever en de vooruitzichten somberder. Bankdirecteur, president, visser of boer alle standsverschillen verdwijnen. Bestaat de "andere" wereld nog wel? Ondanks dat je al snel door hebt dat een happy end onwaarschijnlijk is, vind ik het absoluut geen deprimerend verhaal.
Threes Anna heeft veel verbeeldingskracht en daardoor is de uiteindelijke ondergang zeer geloofwaardig en overtuigend. Voor mijn ogen en in mijn hoofd voltrok zich een indringende film. Zij speelt ook met details. Een scherf van kapot gevallen globe komt aan het slot verrassend terug. Een boek van internationale allure!

  

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur